Rabu, Oktober 16, 2013

MPH Teambuilding at Puchong Hill

Pada 2hb Oktober yang lalu, MPH majikanku telah mengadakan satu sesi menaik taraf para pekerjanya untuk lebih berdedikasi dan bersemangat waja dari segi kepimpinan dan daya usaha untuk lebih maju ke hadapan dalam bidang bisnes yang kami jalankan. Cewaahhh.. Formal gila kan.

Sebenarnya, selama ni dok mengelak jer pergi ni. Ini pun last minute punya persetujuan. Pukul 8 mlm 1hb Oktober baru bagi kata setuju. Bukanlah tak suka aktiviti-aktiviti macam ni.. tapi sebenarnya ada masalah peribadi lain yang kalau explain kat sini susah orang nak faham pun. Tapi, Alhamdulillah...selamat pergi dan kembali.

Tiba di Taman Wawasan Puchong pukul 6.40 pagi. Tumpang kereta head outlet yg berhampiran. Terima kasih banyak-banyak. Malas nak drive sebab tak cukup sabar dengan jalan yang jam. Kebetulan sehari sebelumnya kami sama-sama menghadiri mesyuarat seluruh head outlet di HQ. Penat...tapi terpaksa sebab persetujuan dah diberi. Walau berat hati pun, tetap pergi juga sebab tak ada siapa nak gantikan.

Aktiviti bermula lewat hampir satu jam...

Ada ucapan aluan dari orang kuat HR MPH. Dan kemudian kami mula dengan permainan pertama. TUPAI-RUMAH-API-PEMBURU-GEMPA

tupai sedang cari rumah..hehe..

Rasa macam budak-budak balik tau... Release segala tension pasal kerja. Best sangat! Siap lepas tu main bola baling bagai.. Lama dah tak lari... Keluar peluh, rasa sihat jer badan.
strategi...strategi

Wajah-wajah pemenang...

8.30pg kami semua sarapan pagi. Selepas sarapan, kami mula dengan aktiviti peringkat kedua.. kena lukis bendera kumpulan, siapkan cheers, motto dan sebagainya. Dah rasa macam masuk Uni balik pula...Hehe..
creative? Terpaksa jadi creative..haha..

My group...
Champion no need to shout! Cayalah!

We the STAFF of MPH

Dah siap semuanya...bergambar sekejap...lepas tu kami diberi tugasan..lebih kurang 50 soalan untuk diselesaikan. Bermulalah aktiviti WALK-A-HUNT. Aktiviti ni similar to Treasure Hunt, bezanya dah bagi klu siap-siap. Kami cuma cari gambar yg diaorg dah ambil dan di crop. Kami kena beritahu lokasi gambar tu diambil. Lagi 25 soalan ialah kami kena fikir di luar kotak. Hehe..google pun boleh...

WALK-A-HUNT ; dekat-dekat check point akhir dah ni...


So, berjalanlah kami di tengah panas menikmati sinaran cahaya tengah hari... Penat tau kalau stamina tak kuat. Nasib baik makan vitamin Shaklee (oppss..melalut plak..hehe) Dari pukul 10.30 hingga pukul 12.30. Nasib baik tak gelap warna kulit.
Tengok, betapa bz kami dok cari jwpn... Uncle2 hantar makanan dah ready tepi tu..

Makan time!

Kami antara kumpulan pertama yang tiba di check point terakhir. Itupun nasib baik tak kena kejar dengan anjing waktu mencari klu-klu yg terakhir. Di check point terakhir pun sempat lagi kami habiskan soalan-soalan yg berbaki. Soalan yg kena fikir luar kotak tu memang mencabar minda la.. Sampai terpaksa guna Google juga. Lepas dah rasa OK dengan jawapan, kami pun makan tengah hari bersama-sama dengan kumpulan lain di bawah pokok di kaki bukit yang bakal kami panjat.

Masa makan, masa kami berinteraksi sesama kami. Saling mengenali dengan mana-mana ahli yg sebelum ini kami tidak kenali.

Pukul 2.00ptg kami diberi taklimat dan kemudian kami diberi tugasan untuk mengutip huruf-huruf di sepanjang laluan ke puncak, yg telah diberi klu dalam satu sampul surat sebelum kami mendaki.
Bermulalah cabaran untuk mendaki. Stamina, mental dan fizikal kena kuat untuk mendaki ni. Tahap kecuraman adalah biasa tapi jadi luar biasa bagi yang tidak biasa. Hehehe...
Waktu ni baru bermula...

Haha..penat...


Bila tiba pada tempat yg terpaksa mendaki, memang mencabar keimanan betul. Sapa yg tak kuat semangat memang cepat je nak mengaku kalah. Dari segi psikologinya memang la boleh relate benda ni dalam bidang kerja, bisnes atau sebagainya. Jangan cepat mengaku kalah! Pendakian kami hampir 2 jam baru sampai ke puncak.

Setibanya di atas, kami cantumkan huruf-huruf yang ada menjadi satu ayat. Inilah hasilnya...

Di atas sini kami berkongsi aspirasi dan pengalaman dari apa yang kami lalui sepanjang hari bersama General Manager kami. Seronok OK bila dah sampai kat atas. Ini belum Kinabalu.. kalau Kinabalu, bagaimanalah agaknya reaksi kegembiraan itu.

Selesai berkongsi pengalaman, kami semua beredar turun pula. 2 jam juga masa diambil. Perjalanan turun lebih baik berbanding perjalanan naik. Sampai di kaki bukit lebih kurang pukul 5ptg. COO kami sedia menunggu di kaki bukit. Selepas melepaskan lelah...masanya tiba untuk kami menyanyi cheers kumpulan sambil mengibarkan bendera kumpulan kami. Fun!

Pemenang acara Walk-A-Hunt hari tu diumumkan :) Yeay! Ternyata berbaloi usaha kami dan nyaris dikejar anjin tadi. Hehe...

Apa yg nak dikongsi di sini, adakalanya kita harus menyertai aktiviti sebegini untuk lebih fokus dengan kerja kita. Memberi satu pandangan dan inspirasi baru dalam apa yg kita lakukan. Insya Allah.

p/s: Huhu...terasa nak panjat bukit lagi. Lagi syok kalau ada air terjun :)


Tiada ulasan: