Rabu, Oktober 30, 2013

Disebalik datang bulan...ada hikmah yang tersembunyi

Menstruasi atau haid atau datang bulan adalah perubahan fisiologi dalam tubuh seorang wanita yang terjadi secara berkala dan dipengaruhi oleh hormon reproduksi baik. Pada wanita, haid biasa terjadi setiap bulan di antara usia remaja hinggalah menopause. Ada juga sesetengah haiwan yang turut mengalami haid. Namun tidak diketahui kesahihan fakta tersebut.
Rata-rata setiap wanita mempunyai kitaran haidnya yang tersendiri dan setiap wanita berbeza kitaran haidnya. Ada yang haid terjadi sekitar 2 hari. Namun ada yang menghampiri 15 hari. Ingat ya, jika melebihi 15 hari cepat-cepat jumpa doktor kerana dikhuatiri ada penyakit lain yang kita tidak tahu. Biasanya darah yang hilang ketika haid adalah 10ml ke 80ml sehari. Tetapi rata-ratanya hanya hilang 35ml sehari.
Setiap wanita seperti yang telah dinyatakan di atas, mempunyai kitaran haid, aliran haid yang berbeza bagi setiapnya. Begitu juga dengan rasa sakit ketika datang bulan atau lebih dikenali sebagai senggugut, juga berbeza. Ada wanita yang tak pernah merasai senggugut. Dan ada pula yang kerap kali haid disertakan dengan senggugut.

Senggugut atau 'dysmenorrhoea' bermaksud pengaliran haid yang sakit. Ia merupakan masalah yang paling kerap dihadapi oleh wanita dibanding dengan semua masalah sakit puan yang lain. Ia juga merupakan rungutan mereka yang mengakibatkan ketidakhadiran atau cuti sakit dari kerja, sekolah dan dari aktiviti lain.
Senggugut boleh disebabkanoleh pelbagai faktor.
Haid normal yang sakit ketika pengalirannya dipanggil senggugut primer, sementara senggugut sekunder adalah apabila sakit setelah beberapa hari bermulanya haid atau sesudah haid, disebabkan oleh penyakit sistem reproduktif seperti endometriosis.

Senggugut Primer
Senggugut primer adalah akibat dari pengecutan dinding rahim lebih kuat dari biasa untuk mengeluarkan lapisan dinding rahim yang tebal. Akibat dari itu, pengaliran darah juga terganggu lalu menambah kesakita tersebut. Ada sebahagian wanita 'sembuh' dari sakit ini setelah kehamilan dan kelahiran anak. Selalunya ia berlaku pada permulaan kitaran yang subur terutamanya pada umur awalan 20an.
Ianya selalu berlaku:
-rasa lenguh dan sakit di bahagian bawah perut, belakang, sesekali ke kaki. Sakit yang datang secara mencengkam atay berterusan atau kedua-duanya.
-tegang pada payu dara
-pening kepala
-rasa pitam
-perut kembung
- mula dan muntah
-sembelit atau cirit-birit
-tekanan emosi, merasa letih, muram dan cepat marah
Sakit selalunya melebihi 24 jam dan berkurangan dalam satu hingga dua hari. Pada keseluruhannya apabila pengaliran haid keluar dengan lancar, sakit pun akan hilang.

Faktor risiko:
Di kalangan berikut sama ada satu atau keduanya adalah berisiko untuk mendapat senggugut:
-Baligh awal (umur 11 tahun dan ke bawah)
-Sejarah keluarga juga punyai senggugut.

Kenapa ia berlaku?
Banyak sebab telah di perkatakan tetapi sejenis hormon  ‘prostaglandin’ di sabitkan dengan senggugut primer. Diantara penyebab kepada kecutan rahim ini berlaku, Prostaglandin di perolehi dengan lebih tinggi konsentrasinya pada wanita ini dan menyebabkan senggugut ini.

Kenapa ini berlaku kepada sebahagian tidak semua?
Tidak diketahui kemungkinan bersangkutan dengan pengeluaran hormon ovulasi yang konsentrasi prostaglandin lebih tinggi?
Cara Untuk Mengatasi Senggugut primer?

Tanpa ubat:
-   Tekanan emosi semasa haid boleh dikurangkan dengan   berehat pada hari pertama atau permulaan pengaliran haid
-   ‘Tuam’ dengan sesuatu yang suam – air panas dalam beg khas/botol di bungkus dengan kain tebal yang kemudian di letak di bahagian abdomen (hot water bag) kemudian bahagian bawah berkenaan. Berhati-hati jangan terlecur
-   Rajinlah melakukan senaman dan menjaga kesihatan fizikal khususnya.
*  Teknik relaksasi – Banyakkan zikir, Yoga, Tai chi.

Dengan Ubat:
-  sekira gagal ukuran di atas dapatkan rawatan dari klinik yang terdekat.
Ubatan penahan sakit saperti paracetamol/ Panadol
Ubat anti prostoglandin saperti ibuprofen atau ponstan
Pil perancang keluarga. Menghilangkan sakit dengan menghalang ovulasi berlaku.
Ada beberapa keadaan yang boleh meningkatkan ‘threshold’ sakit langsung memperlihatkan seolah-olah senggugut bertambah teruk. Faktor yang biasa membuat demikian diantaranya termasuk anemia( kurang darah), penyakit kronik, kerja berlebihan, stres, diabetes dan tahap nutrisi yang rendah

Penggunaan alat dalam rahim (IUD) dan senggugut
Setelah di masukkan untuk beberapa bulan pertama kemungkinan wanita tersebut ada yang mengalami senggugut . Kebanyakan wanita ini akan terasa kurang sakit apabila IUD tersebut telah ‘serasi’ letaknya dalam rahim. Ada juga yang telah lama letak tetapi baru terasa senggugut. Sekiranya ini berlaku di nasihatkan untuk berjumpa doktor pakar untuk memastikan kedudukan alat itu. Agak kerap di dapati alat ini telah beraleh dan seakan- akan ia akan ‘terkeluar’ lalu menyebabkan rahim mengecut dengan kuat yakni senggugut.
 (Fakta ini di kutip dari: Dr. Norlida Hj. Kairon)
 Di saran agar mengurangkan kadar pengambilan ubat dan melebihkan rawatan tanpa ubat agar dapat mengelakkan penyakit kemudian hari. Saya sendiri lebih suka tuam, letak minyak panas kalau senggugut. Dan lagi satu, kena aktif buat kerja, lawan rasa sakit tu. Sebab kadang-kadang dengan mengaktifkan diri, peredaran darah haid tadi akan menjadi lancar. Alhamdulillah, so far tak pernah kena senggugut yang teruk. Adakalanya memang tak ada langsung. Kalau ada kawan-kawan yang selalu kena senggugut teruk, saya boleh syorkan vitamin tambahan untuk melancarkan period cycle anda. Jangan risau, vitamin yang saya makan ni terbukti berkesan dan sangat semulajadi. Jika ada yang nak tahu, boleh PM saya ye di blog ni atau FB. 

OK, selain daripada itu, ketika haid juga kita sudah sedia maklum bahawa kita tidak dapat menunaikan solat, haji dan juga puasa. Riana ada terbaca beberapa amalan yang boleh kita amalkan ketika kita sedang datang bulan.Boleh amalkan ketika datang bulan. Sesungguhnya setiap kejadian itu ada sebab musababnya. Jom! Amal sama-sama.

Tiada ulasan: