Jumaat, November 06, 2015

Hobi baru - release stress

OK... dah 2 bulan menyepi. Lepas raya tak ada mood nak blogging, dengan pelbagai jenis alasan. Ni tetiba nak letak entry balik. Apakah stress dah mula merasuk? Haih!

OK, ni mungkin salah satu hobi baru yang saya praktikkan di rumah. Rumah kecik sekangkang semut dan tak ada tanah pula tu. Setakat harapkan pasu dan botol mineral yang diubah suai jadi pasu kecik. Mungkin ni hobi baru nak releasekan tension yang ada dalam kepala. Biasalah... keadaan sekitar, sepusat sepusing semuanya boleh mendatangkan stress. Tengok ayat kacau bilau camni pun dah boleh gambarkan tahap stressku ini.

Bina satu taman mini dan tanam hampir beberapa jenis tanaman. Idea datang setelah kejatuhan harga ringgit dan kenaikan kebanyakan pelbagai jenis barangan. Untuk mengurangkan belanja dapur, jadi saya dan house mate bertekad nak try tanam sayur sendiri. Nak try juga tangan panas atau sejuk... kehkehkeh...
Dan ini hasilnya...








Alhamdulillah. Dah dua kali jimatkan perbelanjaan dapur untuk stok sayur. Kebanyakan bekas atau pasu saya gantikan dengan botol mineral 1.5L yang dipotong dua dan ditebuk penutup botol agar dapat memasukkan sumbu. Menjimatkan duit, malah sangat efektif. Cara-cara menanam, saya banyak google untuk tahu lebih lanjut. Banyak je blogger yang suka menanam sebagai hobi ni. Selain tu saya join grup di FB.

Tiada ulasan: