Khamis, April 09, 2015

Kuih cara My Style

Dah beberapa hari start buat diet atkins. Tahun lepas pernah cuba buat dalam pertengahan tahun macam tu dan berjaya turun sampai 7kg dalam masa seminggu. Pastu dah cheat berderet-deret. Hehe.. berat naik lagi 4kg. Now ni dah berazam nak kurus balik. Hari ni dah hari ke 5. Doakan istiqomah. Bukan sebab nak cantik, tapi nak kekal sihat. Nak buat kerja pun senang. Tak malas-malas lagi. Nak buat ibadah pun tak terganggu. Nak tahu pasal Diet Atkins ni boleh pergi melawat Pages Kelab Diet Atkins Malaysia (KDAM) kat FB. Macam-macam info ada dalam tu. Tapi kalau nak amal, make sure ada ilmu. Jangan pakai redah je. Nanti silap-silap penyakit yg dapat.
Bila dah diet, mulalah susahnya nak cari benda yang boleh makan. Tambah-tambah lagi untuk sarapan pagi. Godek-godek sana sini, akhirnya cuba resepi ni. Rasanya modify sikit dari grup atkins. So, resepi kat bawah ya. Rasa macam kuih cara berlauk, so letak nama kuih cara. Kehkehkeh...


Kuih Cara My style

Bahan-bahan:

3 biji telur 
1 ulas bawang merah dicincang halus
ayam cincang /daging cincang
serbuk lada hitam 
daun sup atau daun bawang
garam
sesudu minyak untuk menumis
1 keping cheddar cheese
cili (jika suka)

Cara memasak:
1. Tumis bawang bersama minyak. Masukkan serbuk lada hitam ikut selera kepedasan masing-masing.
2. Masukkan ayam cincang/daging. Letak sedikit air supaya ayam masak dengan elok.
3. Letak sedikit garam.
4. Tutup api.
5. Atas pemanggang ajaib, letak acuan yg telah dilenser dengan sedikit minyak agar tak melekat adunan kuih kita tu.
6. Pukul telur dan curah ke dalam acuan. Jangan terlalu penuh, nanti dia overload dari acuan.
7. Letak isi ayam yg telah digoreng tadi, daun sup yg telah dicincang.
8. Bakar atas api dalam 10-15 minit.
9. Bila dah yakin masak, carikkan cheese dan letak si atas kuih yang dah masak.Cheese akan mencair. 
10. Biarkan sejuk sedikit baru keluarkan dari acuan.


Yang tak diet pun boleh cuba resepi ni. Sedap dan mengenyangkan. :) Selamat mencuba!

Tiada ulasan: