Khamis, Januari 15, 2015

Resepi fettuccine carbonara

Ini resepi cincai. Suka hati punya resepi. Tanpa google resepi orang. Cuma berpandukan gerak hati dan ringkasan resepi di tin Prego carbonara. Tak dijamin sedap. Tapi okla untuk tekakku ini.

Bahan-bahan:
1.Bawang besar 1 biji (jenis Holland. Tapi dlm ni guna bawang merah biasa dan didadu)
2. Bawang putih 2 ulas didadu
3. Isi ayam & sosej dipotong nipis.
4. Cendawan tiram. (Tapi better cari cendawan butang lg sesuai.)
5. 1 biji tomato didadu & 2 batang celery di potong nipis.
6. 1 tin carbonara cendawan Prego 
7. Minyak zaitun.
8. Fettuccine 
9. Garam 

Cara membuatnya:

1.Rebus fettuccine. Letak sedikit minyak zaitun dan sedikit garam untuk mengelakkan dari pasta tersebut melekat. Boleh juga gunakan minyak masak biasa.
2. Selepas mendidih dan sudah elok masaknya, tos. Ketepikan.
3. Panaskan minyak zaitun dalam kuali. 


4. Tumis bawang merah dan bawang putih sehingga naik bau.


5. Cuci ayam dan sosej, masukkan ke dalam kuali. Saya letakkan sedikit air untuk pastikan daging benar-benar masak dan rasa bawang tadi meresap masuk ke dlm ayam.
6. Masukkan pes carbonara cendawan dari Prego. Saya tambah sedikit air untuk mengelakkan terlalu pekat.
7. Boleh tambah sedikit krim cheese jika mahu. Kacau rata. Dibiarkan sehingga mendidih.
8. Setelah mendidih, saya masukkan sayuran yang telah dipotong tadi, tomato, celery dan cendawan.

9. Letakkan garam secukup rasa.
10. Siap dan hidangkan.
Taraaa... Hias sikit dengan olive.

Selamat menikmati.



p/s: Ini entah-entah mungkin yang pertama dan terakhir kali agaknya buat cerita tentang masak. Fuhh... salute giler la blogger memasak yang memang ada skill tangkap gambar lepas siapkan sesuatu bahan. Berpeluh ok nak siapkan bahan pastu ambil gambar. Nak kacau-kacau bawang yang ditumis tanpa hangit, sambil-sambil tu kena ambil gambar. Wow, cayalah para blogger memasak sekalian. :) Anda memang awesome!

Tiada ulasan: