Khamis, Oktober 30, 2014

Sakit tekak & Selsema...


Aww.. tekak gatal dan rasa macam tonsil membengkak. Ditambah dengan selsema lagi... memang rasa tak selesa. Nak telan makanan pun sakit. Yang pernah alami jer tahu rasa perit dan sakitnya dalam tempoh tersebut.

Apa itu Tonsil?

Tonsil ialah sejenis tisu limfoid yang merupakan sebahagian dari sistem pertahanan badan. Tisu limfoid ini terdiri daripada sejenis sel dipanggil limfosit yang penting untuk bertindak melawan penyakit. Terdapat 3 jenis tonsil yang terdapat di rongga mulut:-

1. Adenoids - tonsil yang terletak di belakang hidung
2. Lingual tonsils - tonsil di belakang lidah
3. Palatine tonsils - tonsil di tekak yang sedang kita perkatakan.

Tonsil di tekak ini jika tidak terkawal jangkitannya akan merosakkan organ-organ penting lain untuk kanak-kanak. Adakalanya jika demam dan radang tonsil terjadi berulang kali, rawatan membuang tonsil dilakukan.


Selsema berlarutan dah beberapa hari. Hidung berair. Tiba-tiba tonsil terasa bengkak. Nak telan makanan pun susah. Kahak penuh rasanya di dada ni. Ditambah dengan degil tak mau jumpa doktor. Semalam sebelum tidur nekad kunyah dan telan satu natural remedy nih... Nak tahu apa? Bawang Putih.
 Bawang putih, seperti yang ramai dah tahu...ia mengandungi antibiotik semulajadi. Oh, waktu kunyah tu, Tuhan saja yang tahu. Rasanya....mmmm (ikut hati tak mau kunyah lagi dah). Tapi disebabkan tekak terlalu perit, kunyah juga. 
Kesannya, esok pagi radang di tonsil dah rasa mereda. Dah boleh telan sikit dah walau bukan sepenuhnya. Yang seronoknya, kahak yang rasa berkumpul di dada tu keluar semuanya. Alhamdulillah! Walaupun masih batuk-batuk. Lega rasa. Bawang putih ni sangat membantu. Boleh cuba bagi yang berani. 
Usia makin meningkat ni, rajin pula Google perubatan dengan bahan-bahan semukajadi dan cuba mengurangkan pil-pil kimia yang boleh membahayakan diri kemudian hari.

Yeah...hari ni nak cari rawatan alternatif untuk hilangkan batuk pula. Ada masa saya kongsikan ya!





Tiada ulasan: