Khamis, April 11, 2013

Ketawa bersama...menangis bersama...

Minggu lepas sempat pulang ke kampung halaman hantar emak dan ayah yang datang melawat anak-anak kat KL. Balik kampung, sempat juga menziarah kakak yang tinggal di Ambangan Height. Perjumpaan keluarga dalam waktu yang singkat sahaja, tapi sempat juga kami mengenang kisah-kisah lalu.

Dulu, abah ada sebuah kereta. Model kalau tak salah Mitsubishi Garlant. Gambar lebih kurang kat bawah ni. Cuma catnya warna putih. Manual dan bergear tangan. Dalam ramai-ramai anak hanya abang yang ketiga saja yang boleh bawak kereta ni selain abah. No platnya BAM 3135. Kereta ni banyak sungguh berjasa dengan kehidupan kami sekeluarga. Tak pasti la sejak bila abah beli kereta ni. Tapi waktu adik lahir tu rasanya dah ada (lebih kurang tahun 1985).

Dengan kereta ini lah dahulunya abah ke KL. Dengan kereta ni juga la abah besarkan anak-anak. Hayatnya sampai ke cucu abah. Masih ingat lagi abah datang ambil anak-anaknya dari sekolah dengan cucunya (anak kakak). Ada kala kami berhimpit-himpit naik kereta ni dengan anak-anak buah yang lain. Adakalanya ada juga rakan sekelas yang sehala turut ditumpangi abah. Entah ingat aatau tidak mereka pada perkhidmatan tersebut. Kini kereta ni dah tak ada lagi kerana dijual kepada orang lain. Tapi sesekali nampak juga di jalanan.

Ada satu kisah terjadi tahun 90an. Waktu tu abah tak ada dirumah. Abang yang ketiga memandu kereta ni. Entah macam mana sewaktu nak turun menuju ke rumah kami dari jalan, tayar belakang kereta ini hampir masuk ke dalam parit di depan rumah. Waktu itu ada 2 kakak. Merekalah yang tolong mengangkat kereta yang berat tu dengan kudrat mereka. Punya la masing-masing takut kena marah dengan abah bila abah balik nanti. Nasib baik dapat dinaikkan.

Bila dikenang kembali kisah-kisah macam tu…hati rasa rindu dengan semua itu.

Adik-beradik walau buruk mana pun…tetap adik-beradik. Air dicincang tak akan putus orang kata. Jadi, tak guna bergaduh adik-beradik. Aliran darah dalam badan tetap dari sumber yang sama. Yang adik hormat pada yang tua…yang tua pula jangan ego dan merasa diri sungguh berpengalaman. Tahap kematangan tu tak bersandar terus dengan faktor usia. Masing-masing harus saling menghormati. Baaru hidup aman bahagia. Pertengkaran memang selalu ada. Tapi sikap toleransi tu sangat penting dalam hubungan kekeluargaan. Walau berbeza ideologi sekalipun…perbezaan tersebut tidak harus dirangkum sekali di dalam sesebuah hubungan.

Tiada ulasan: