Rabu, Januari 10, 2007

N3 pertama di tahun baru 2007!
Baca dan renungkanlah...i universiti dahulu.
Mereka berbual-bual dalam pelbagai topik dan perbualan itu bertukar kepada rasa ‘stress’ atau tekanan yang mereka hadapi di tempat kerja ataupun kehidupan mereka.
Professor mereka masuk ke dapur dan kembali semula dengan sebuah teko besar berisi kopi dan pelbagai jenis cawan dan gelas. Ada yang diperbuat dari porselin, plastik, kaca, dan kristal. Ada yang nampak biasa dan ada yang kelihatan begitu mahal.
Profesor itu menyuruh mereka menuang sendiri kopi tersebut. Setelah semua bekas pelajarnya mengambil kopi masing-masing, professor itu berkata; “Jika anda semua perasan, semua cawan yang cantik dan mahal telah diambil dan meninggalkan cawan yang biasa dan kelihatan murah. Ini adalah keadaan biasa di mana anda semua mahukan yang terbaik dalam hidup anda, tetapi itulah punca kepada masalah dan stress yang anda semua hadapi.
“Apa yang sebenarnya anda perlukan adalah kopi, bukan cawannya tetapi anda sendiri telah memilih untuk mengambil cawan yang terbaik. Dan lebih teruk dari itu, anda memerhatikan anda memerhatikan cawan yang diambil oleh orang lain.”
Kehidupan adalah kopi. Kerjaya, wang dan kedudukan anda dalam masyarakat adalah cawan tersebut. Cawan itu adalah alat untuk mengisi kandungannya iaitu kehidupan. Kehidupan tidak berubah. Hanya alatnya yang berubah. Kadangkala kita terlalu fokus kepada cawan yang kita pegang sehingga kita gagal untuk menikmati kopinya.
Dengan itu nikmatilah kehidupan yang ada… dan hayatilah apa sebenarnya yang anda inginkan dalam kehidupan ini.
n lepas dan renew. Cuma kat sini nak citer sikit apa2 yg telah terjadi dan mengembirakan hati sepanjang 2006 yg lalu.
1. Novel 'Hadirnya Cinta' terbit jua setelah satu setengah tahun menanti. Feedback pun ada yg +tive and -tive. But I'll take it and improve it in next novel project.

2. Weh, dah naik pangkat sket. Sekarang ni dah jadik Ass. Supervisor. I hope that I'll improve my self.

3. Thn ni paling sikit dapat interview. Only 1(LHDN). But I'm still proud coz I can feel that I can improve better in communication skills within interview session. Its not the same like 2-3 years ago... Chaiyo2!

4.Ye... akhirnya setelah 3 thn, aku menukar jua handphone ku. Sekarang ni Nokia 5300. Best! Aku pakai tepon ni bukan utk jangka masa singkat ek. Ini mungkin utk 2-5 thn akan datang.

Yg still same dgn thn2 lepas...

1. Berat badan tak turun-turun. Tak tau dah nak telan apa ni! Sekejap dia turun sekejap dia naik. Macam yoyo. Oleh kerana azam ni, azam yg paling popular(mungkin sbb ramai yg dah overweight sekarang ni kot... dan ada juga yang sekeping pun still nak kurus. Aku tak tau lah apa yang depa nak buang lagi!) aku akan teruskan juga tanpa kenal arti jemu. Caiyo! Caiyo!

Semoga tahun 2007 ini akan membawa rahmat yg amat berkat buatku... Semoga apa yg dihajati dan dirancang bakal menjadi kenyataan! Amin!

Tiada ulasan: