Tengok tajuk ja memang mengejutkan. Sapa-sapa yang kenal daku, dah memang tahu lagi arif bahawasanya daku ini bukanlah pemakan cili @ cabai yg tegar. Jadi, pasti terkejut bila tiba-tiba up resepi ni.
Dari kecik memang tak suka langsung makan cabai ni. Apa-apa jenis cabai pun. Tapi kalau yang dah dimesin jadi pes untuk masak mihun mee tu, makanla. Sambal ikan, dan segala jenis sambal lain memang tak makan. Kalau yang secara zahir masih nampak bentuk cabai, memang tobatlah tak sentuh langsung. Zaman dok asrama dulu adalah juga kena perli sebab tak makan cabai. Bukan Kedah sejati! Kurang 1 nikmat dunia! Cehh... Nak buat macam mana memang tak makan. Mak pun pernah kata, tak makan cabai tu yang nampak muka pucat ja tu. Haha... ada kena mengena? Makan cabai jadi kera yang dalam kartun tu la...berasap telinga.
Jadi sepanjang proses menuju dewasa ni, mula la makan juga sikit-sikit. Mula dari kerabu yang di letak cabai, sampaila pes tom yam letak cabai melaka dan kuah laksa juga. Tapi cabai yang mentah-mentah ni memang tak cuba-cuba nak makan pun. Teruk betoi kan! Mind set tu kuat sangat mengatakan cabai tu pedas berapi, sebab tu tak pernah nak cuba makan.
Tapi kan... semenjak dua ni makan kuey teow goreng depa letak cabai jeruk ni rasa sedap pula. Terbayang-bayang pula kesedapannya. Jadi entah macam mana rajin google cari resepi nak buat cabai jeruk. Boleh check kat bawah resepinya. Bahan-bahannya simple dan proses penyediaan pun mudah sangat.
Bahan-bahan:
- Cili hijau (8 biji)
- Cuka makan 200ml
- Air 200ml
- 3 sudu besar gula.
Cara-cara menyediakan:
1. Potong cili nipis-nipis.
2. Masukkan cuka, gula dan air ke dalam periuk dan masak di atas dapur. Pastikan gula sudah hancur. Jangan sampai didih. Tutup api.
3. Biarkan sedikit sejuk/suam (lebih kurang 70 darjah).
4. Masukkan cili ke dalam periuk. Biarkan sehingga sejuk.
5. Isikan kedalam balang kaca. Simpan dalam peti sejuk.
6. Boleh dimakan keesokan harinya.
Sedap giler makan dengan kuey teow goreng.. hehehe...
Selamat dan halal.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan